The Bright Side of Life

The Bright Side of Life

Gisteravond was ik in theater de Paardenkathedraal in Utrecht bij de voorstelling ‘The Bright Side of Life’. Waarin de Liberiaanse theatermaker en acteur Bright O. Richards vertelt over zijn leven. Over opgroeien in Liberia, over hoe de burgeroorlog alles donker maakt en je alles wat je lief is doet achterlaten. Humoristisch en pijnlijk waar.

Na de voorstelling gaat Bright met het publiek in gesprek. Hij wil weten: wat raakte jou? Ik steek mijn hand op en krijg het woord. ‘Wat mij raakte is dat jij, op het moment dat je het licht in jezelf begon kwijt te raken, bent gaan zoeken naar het licht in anderen’, verwijzend naar hoe Bright tijdens het onmenselijke gevecht met de IND andere vluchtelingen begon vast te leggen op foto. In hun beste kleren. Met de sparkle in hun ogen die de verstopte waardigheid laat zien.

Het is zaterdagochtend en ik denk aan gisteravond. En opnieuw ben ik geraakt. Bright weet dat je angsten je kunnen verlammen en je talenten kunnen bedekken. En dat de enige remedie is ze aan te boren. Bright is de toneelacademie gaan doen. Maakt werk van zijn talent. Hij stimuleert iedereen om hem heen om ook iets te gaan doen met zijn of haar talenten.

Ik ben er stil van. Hoe vaak verzand ik niet in mijn eigen verlamming? En hoeveel kracht, licht en liefde hebben we als we ervoor kiezen om onze talenten gewoonweg te gaan gebruiken? Op welke manier dan ook?

Als het voor mij al een uitdaging is om mijn talenten in te zetten, hoe groot is die uitdaging dan voor iemand die geen netwerk heeft? In de zaal zaten jonge vluchtelingen met dromen om te werken in de ICT en in de sportschool.

***Wie wil eens met deze jongeren kletsen? Jij hebt misschien niet direct iets voor deze jongeren. Maar misschien help je een balletje aan het rollen. Check newdutchconnections.nl***

Bright sluit de voorstelling af met een Liberiaans gezegde.

“Het is niet waar je geboren bent. Niet waar je vandaan komt. Niet waar je graag zou willen zijn. Het is daar waar het goed met je gaat waar je thuis is.”

0 Reacties

Laat een reactie achter