Deep listening

Deep listening

Op 22 januari is Thich Nhat Hanh, de grondlegger van mindfulness zoals we het in het Westen kennen, precies om 00.00 uur in vrede overleden. Vrede was ook de boodschap die centraal stond in zijn leven en teachings. Niet alleen bracht hij mindfulness als weg naar ínnerlijke vrede naar het Westen, als vredesactivist sprak hij zich, gesteund door Martin Luther King jr, uit tegen de Vietnamoorlog. In ballingschap in Frankrijk stichtte hij het eerste Plum Village-klooster. Hier gaf hij lezingen en leefde mindful samen met de sangha; de gemeenschap van mannelijke en vrouwelijke boeddhistische monniken. Nog steeds bezoeken jaarlijks vele mensen de kloosters voor een retraite.

Thich Nhat Hanh maakte boeddhisme toegankelijk voor westerlingen en vertaalde boeddhistische wijsheid naar praktische handvatten voor het dagelijks leven. Hij sloeg een brug tussen boeddhisme, christendom en westerse wetenschap, schreef meer dan 100 boeken en gedichten en maakte kalligrafieën.

Klein eerbetoon
Als meditatie beoefenaar is Thây (aanspreektitel voor leraar in het Vietnamees) sinds lange tijd een bron van inspiratie voor mij en voor veel van mijn mede yoga-/ en meditatie docenten. Ik luister graag naar zijn stem omdat die me een rustig gevoel geeft en dieper helpt verbinden met mezelf in het nu. Zonder hem persoonlijk te kennen, speelt hij toch een rol in mijn leven. Daarom voelt het passend om met dit inspiratiebommetje een klein eerbetoon aan hem te brengen en iets van die inspiratie met je te delen.

Het interview
Eén interview met Thich Nhat Hanh raakte me in het bijzonder; het interview dat Oprah Winfrey in 2013 met hem hield. Hierin deelt Thây het principe van deep listening. Door met compassie te luisteren en je bewust te zijn van verkeerde percepties als oorzaak voor lijden, breng je vrede in je communicatie en relaties. Zo’n korte samenvatting klinkt natuurlijk veel te abstract en doet geen eer aan de rijkheid van deze zo belangrijke teaching. Bekijk het interview daarom vooral zelf, hieronder.

Wat me zo raakt?
Thich Nhat Hanh is een van die zeldzame mensen die de weg van het hart heeft gepoogd te volgen in ieder moment van zijn leven. Dus niet iedere dag, zoals hij in het interview tegen Oprah zegt, maar ieder moment. De liefde waaruit zo’n commitment voortkomt raakt me. Een besluit, of innerlijke wens, om íeder moment van je leven mindful te leven getuigt van een diep inzicht en erkenning van de kostbaarheid van het leven, van jou en mij, van alles wat leeft. Het ontroert me hoe hij Oprah vertelt over vrede. Zo puur. Zo oprecht. Zo liefdevol en waar. En dat is allemaal af te lezen aan de kinderlijke onschuld die op Oprah’s gezicht te zien is als reflectie van de woorden en uitstraling van de man die voor haar zit.

Samen luisteren we de vrede tot leven
Ook al is het interview alweer bijna 10 jaar oud, de boodschap die Thich Nhat Hanh erin deelt is ook in onze tijden van polarisatie relevant. Ik hoop dat Thây ons allemaal mag inspireren om diep naar elkaar te luisteren. Om compassie voorop te plaatsen, ook al zijn we het niet met elkaar eens. Om elkaar te blijven zien en erkennen, ook al doen we elkaar soms pijn of zit die ander volgens onszelf nu eenmaal echt verkeerd. Laten we (h)erkennen dat we allemaal lijden aan gebrekkige en verkeerde percepties. En we desondanks elkaars compassie en begrip waard zijn.

Liefs,


Kirsten

Dit stuk komt uit het inspiratiebommetje van 23 januari. Wil jij deze ook ontvang? Schrijf je dan hier in.