Als het maar niet lukt om écht te gaan doen wat je wilt

Als het maar niet lukt om écht te gaan doen wat je wilt

Lukt het je maar niet om écht te gaan doen wat je wil?

Je bent niet de enige.

Jarenlang zat ik ‘vast’ in banen waar ik niet gelukkig van werd. Ik negeerde mijn gevoel dat me vaak vanaf dag één al vertelde dat het niet was waar ik moest zijn. Of ik bleef veel te lang hangen op plekken en bij mensen waarbij ik niet tot mijn recht kwam. De gedachte dat ik niet gekwalificeerd of goed genoeg was voor alles wat ik wel wilde hield me gevangen. Bovendien moest er toch ook gewoon geld op de plank komen?

Ik ontdekte dat ik als gevoelig meisje, dat zo goed aanvoelde wat anderen vonden en verwachtten, al vroeg de overtuiging had opgeslagen dat mijn dromen niet meer zijn dan dat: dromen. Dat ze vooral hobby’s mochten blijven. Ook al werd ik enorm gestimuleerd en toegejuicht als ik weer eens meedeed met een zangwedstrijd of een toneelstuk.

Ik ontwikkelde een patroon waarbij ik alleen die karaktereigenschappen en kwaliteiten liet zien waarvan ik dacht dat ze door de buitenwereld gewaardeerd werden. En die me minder kwetsbaar maakten. Mijn gevoeligheid verborg ik onder een masker van stoerdoenerij en zelfredzaamheid. Pipi Langkous werd niet voor niets mijn grote voorbeeld. Ondertussen bleven mijn kernkwaliteiten onbenut of kwamen ze slechts sporadisch tot hun recht.

Door me onbewust te veel aan te passen en niet voldoende te doen waarvan ik energie krijg, liep ik steeds verder leeg. Mijn zelfvertrouwen kalfde af doordat ik niet in mijn kracht stond. Ik had te leren mijn eigen behoeften en dromen serieus te nemen en te vervullen.

Maar wat wilde ik dan écht? Als je je diepste wensen jarenlang in de schaduw hebt gezet is het moeilijk om te voelen wat je echt wilt. Je hebt het contact ermee als het ware verloren. Het opdiepen van mijn originele hartewensen en talenten kostte tijd. In dat proces ontdekte ik dat ik die verbinding met wat ik echt wil pas goed voel als ik dóe. Met iedere stap op mijn eigen pad groeide ook mijn zelfvertrouwen. 

Experimenteren bleek de weg terug naar een leven vanuit mijn hart. Het is niet voor niets dat ik deze boodschap graag mee geef:

Jouw podium. Jouw leven. Jouw speelplaats.

Want het is tenslotte joúw leven dat je te leven hebt.

Nog even over die gevoeligheid.

Die gevoeligheid is dus mijn valkuil geweest. Door mijn voelsprieten te richten op mijn omgeving verloor ik vaak het contact met mezelf. Tegelijkertijd is het mijn grootste kracht. Met mijn gevoeligheid weet ik als presentator, trainer en coach haarfijn aan te voelen waar de ander ‘zit’ en wat er nodig is om een beweging in gang te zetten.

Als jij net als ik over de kwaliteit van gevoeligheid beschikt, dan heb je anderen waarschijnlijk heel goed leren aanvoelen. Je talent om op te vangen wat er speelt op de onderstroom en wat een ander nodig heeft, heb je sterk ontwikkeld. Maar terwijl jouw antennes haarscherp staan afgesteld op je omgeving, vallen je eigen wensen, verlangens en behoeften van de radar. Misschien heb je niet eens door dat dit de reden is dat je je niet helemaal gelukkig en senang voelt.

Als je dit leest dan is dít misschien wel jouw cue om je gevoeligheid in te gaan zetten voor jezelf door te ontdekken wat jij nodig hebt. Om het vertrouwen in je eigen kwaliteiten en vermogen te vergroten en te stoppen met jezelf klein te houden. Om af te rekenen met zelfsabotage en te gaan doen waarvoor je hier bent. Zodat je de talenten en wensen waarmee jij bent gekomen kunt manifesteren. En je het leven kunt creëren dat bij je past. Daarmee doe je niet alleen jezelf een plezier.

Jouw authenticiteit is waar de wereld behoefte aan heeft. En het grootste cadeau dat je te bieden hebt.

En dat hoef je niet alleen te doen. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om je eigen pad te volgen. En dat het een levenslang proces is waarbij je steeds weer een laagje mag verdiepen in jouw groei. Wat ik zo belangrijk vind hierbij is dit: juist als het aan voldoende (h)erkenning van je wezenskwaliteiten heeft ontbroken, is het van belang om mensen om je heen te verzamelen die jou zíen. Die weten dat de angsten die je nu nog tegen houden niet zijn wie je bent. En al helemaal niet jouw eindstation bepalen.

Ik begeleid je heel graag in het vinden van jouw eigen weg. In het coaching traject en het groepsprogramma van Podium voor je hart ga je:

  • Opnieuw verbinden met je hartewensen.
  • Je (ongekende) talenten ontdekken en op waarde schatten.
  • Bewust worden van je patronen en wat je blokkeert (persoonlijk en systemisch).
  • Leren omgaan met de angst die opkomt, juist als je in je kracht wilt stappen. Zodat je jezelf niet meer saboteert.
  • Experimenteren door spelenderwijs kleine acties te ondernemen die je dichterbij je droomleven brengen.
  • Je zelfvertrouwen vergroten.

Herken jij je in mijn verhaal? Ik vind het altijd leuk om van je te horen! Je kan mij bereiken via info@podiumvoorjehart.nl of plan een gesprek in.

Benieuwd naar mijn aanbod? Ga hier naartoe om meer te lezen over het coaching traject. Lees hier meer over het groepsprogramma.

The privilege of a lifetime is to become who we truly are

– Carl Jung